Coachtermen die allergische reacties oproepen - en toch blijven...

Coachtermen die allergische reacties oproepen
Ken je dat... je gebruikt een bekend coachbegrip, maar krijgt er gelijk ook de rillingen van. Tijdens ons jaarlijkse diner leverde het hele Coachcenter team hun meest irritante coachwoorden in. Van 'binnenwereld' tot 'wezenlijk' en het verrassende 'zó'. Zie hier onze top coachtermen die een allergische reactie veroorzaken. En waarom we ze toch blijven gebruiken.

Bedding

Fysiek staat bedding voor 'het onderliggende materiaal waarop iets rust'. Klinkt solide, maar ook alsof je het zitvlak van een stoel aan het bekleden bent of een extra isolerende laag uitrolt voor je slaapmatje. Toch zijn we fan van dit woord. Rivieren stromen over hun beddingen en daar begeleiden we ook graag naartoe: dat het weer stroomt. De irritaties nemen we even voor lief.

Binnenwereld

Dit woord is zo ontastbaar dat het ook onvindbaar is in de Van Dale. En toch gebruiken we Binnenwereld regelmatig. Waarom? Misschien omdat de wereld in jezelf nog groter is dan de wereld erbuiten. En hoe kaart je dat aan bij je coachee? Juist ja. Met Binnenwereld

Coachee

'Dit woord is verkeerd gespeld...' reageert de Van Dale op de term Coachee.

Het is stoeien hoor, voor coaches, magers en leiders... Want wat is nou de goede term voor wie jij begeleidt? Met Cliënt komen er meteen talloze ziektebeelden mee. Klant doet de inhoud waarmee degene bij je komt, tekort. 

In coachland is een Coachee gewoon de ontvanger van coaching. Misschien helpt dat. Enneh: Van Dale biedt wel 12.060 woorden die rijmen op Coachee. Dus leef je uit. 

"… en hoe is dat voor jou?"

De klassieker der klassiekers. Het werkt vaak zo goed dat we er kriegel van worden. Deze vraag kan je als coach een imposter syndrome gevoel geven... "Weet ik nou echt niets anders te vragen?!"

Gelukkig bewijst de praktijk keer op keer dat deze vraag juist de wezenlijke antwoorden naar boven krijgt. Tip: laat het stil zijn na je vraag. Verduur dat er even niets komt. 

(zie ook: Wezenlijk) 

Ergens

Als in: “Ergens voelt het alsof dit klopt.”

Maar waar precies?

Je bent op een mentale landkaart op zoek naar een locatie die er niet is. Wekt het woord ergens misschien irritatie op omdat het ergens een slag om de arm is, terwijl je gewoon een punt wil maken? Suggestie: stap over op provocatief coachen. 

Geraakt

Een onschuldig woord. Je bent emotioneel geraakt. Waarom roept dit woord dan toch irritatie op?

Wie weet omdat het soms zo ontzettend vervelend kan voelen, je laten raken. Dat ervaren zowel coach als coachee. En toch is dat waar vanuit we kunnen ontwikkelen. Dan toch maar geraakt zijn... 

Heelheid

Heelheid betekent ‘compleet zijn.’ Maar klinkt het niet alsof iemand met een diepe stem je een te grootse levenswaarheid probeert te verkopen? Het voelt te perfect hè? Streven naar heelheid.

De valkuil zit 'm erin dat je denkt dat om heelheid te ervaren, je aan talloze voorwaarden moet voldoen. Dat alles goed, mooi, verwerkt en af moet zijn...

Terwijl heelheid simpelweg aan je vraagt: "Mag alles er zijn? Ook als het rauw, onduidelijk of onaf is?" 

Holding Space

Een mooie term, letterlijk vertaald als ‘ruimte vasthouden.’ Maar waarom voelt het dan toch alsof je al 8 uur op een meditatiekussen terwijl je een denkbeeldige wereldbol voor je houdt? Wellicht helpt het om in elk geval van het Engels af te stappen (lees verder bij Laat het los). 

Immers

Immers legt een verband. En we zijn dol op verbanden leggen. Maar als je jouw coachee dit woord vaak hoort gebruiken, dan schept hij of zij mogelijk ook een afstand tot het onderwerp waar het werkelijk over gaat.

Wat maakt ie nou zo mooi? Wat wordt er beschermd?

Immers voelt ook wel erg 1952... Tijdens onze interne copywriting training werd het woord immers direct in het nooit-gebruiken-hokje geplaatst. Mocht je het woord per ongeluk te vaak over je lippen horen komen, kijk dan onderaan deze pagina naar het konijn dat Immers en Daarentegen kon zeggen. 

En voor de immers-omarmers: hou de mooie taal erin. En experimenteer af en toe met toch, want of namelijk... 

Inbrengen

Mogelijk speelt hier een vroeg oraal thema. We laten het er even bij.

Laat het los

Een geweldige Disney-song en veel gehoord advies van goedwillende familieleden als je een diep gesprek probeert te voeren op de 4e verjaardag van je nichtje.

Maar als coachterm? Het kan voor de coachee voelen alsof iemand hem of haar met een simpel antwoord probeert te sussen, terwijl ie van binnen nog volop in ontwikkeling is.

Sterke afrader... 

Potentie

Een nogal hol woord, dat goed gevuld moet worden. Het woord potentie is afgeleid van het Latijnse Potentia, dat staat voor macht of heerschappij. Zou daar de irritatie vandaan komen? Omdat we in onze coaching daar juist van proberen weg te blijven?

Het woordenboek voegt toe: 'Nog niet aan het licht gekomen kracht.' Als je dat leest, is er plots niet zoveel mis met potentie! 

Resoneren

Resoneren, zoals een gitaarsnaar die meetrilt met zijn buurman. Klinkt prachtig, maar voelt ook als een over-de-top manier om te zeggen: “Dat herken ik...” Aan de andere kant willen we het als coach enkel bewust over onszelf hebben. Resoneren houdt het lekker breed. 

Weerstand

Hier is sprake van een Droste Effect. Rillingen voelen bij het woord 'weerstand'. Wat te doen?

In de natuurkunde staat weerstand voor 'elke kracht (of elk lichaam) waardoor een andere kracht wordt tegengewerkt.'  En dit is precies waarom we graag met weerstand werken.

Weerstand geeft een grens aan. Daar hebben we het te zoeken. Dus helaas: je hebt het toch te doen met je weerstand.

Wezenlijk

Wezenlijk betekent simpelweg 'werkelijk bestaand'. En toch klinkt het alsof iemand op het punt staat een lang essay over existentiële filosofie voor te lezen. Zet 'm bewust in om een luchtig gesprek naar de diepte te trekken. En hou 'm even binnen als je wat lucht in de sessie wil.

Als in: "En dan kan ik zó voelen hoe dat voor je moet zijn geweest." Toen onze collega uitlegde waarom hij jeuk krijgt van het woordje zo, kunnen we het niet meer niet horen. Zo dus. 

 

En nu jij... 

Welke van deze coachingstermen laten je innerlijke coach brullen? Of juist grinniken? Als je meer van deze termen wilt ervaren, nodigen we je uit in een van onze programma's te stappen. Leer ze kennen, vorm je mening en ontwikkel je eigen geluid. 

 

 

 

Meer Lezen

Mijn schaduwkant brengt schwung en leven
Mijn schaduwkant brengt schwung en leven - Dus ik zet 'm vol in.
Lees meer
Nanco over het Waarom van Coachcenter
Het Waarom van Coachcenter - Oprichter Nanco Vrijland deelt zijn verhaal
Lees meer
Omgaan met onzekerheid
Omgaan met onzekerheid - Kiezen en kansen in Corona tijd
Lees meer