Een reactie wordt bepaald door je gedachten over de situatie. Deze ‘gedachten’ kunnen verschijnen in de vorm van o.a. opvattingen, verlangens, wensen en eisen.
Sommige van deze gedachten zijn zo ingesleten, dat het overtuigingen worden. Een overtuiging is de gevoelsmatige aanvaarding of iets wel of niet waar is. Een overtuiging heeft dus impact op gevoelsniveau, waarmee de impact veel groter is dan van enkel een gedachte.
Voorbeeldje: je kunt je wel bedenken dat je geen angst hoeft te hebben om te spreken voor een zaal met 300 man, maar als je het niet zo voelt, met andere woorden; als je de overtuiging hebt dat het wel eng is, heb je nog wat werk te doen voordat je ontspannen voor die zaal staat.
Van onze gedachten zijn we ons vaak niet bewust, maar ze bepalen wel in grote mate ons gedrag. Een typisch voorbeeld hiervan is een vliegreis maken. Bijna iedereen ‘weet’ op cognitief niveau dat vliegen veilig is, maar toch voelt vliegen voor veel mensen niet bepaald ontspannen. Wat zijn hier de onderliggende overtuigingen? En wat zijn de verschillen met iemand die ook op gevoelsniveau geen probleem heeft met vliegen? De situatie (vliegen) is voor iedereen hetzelfde, maar de gedachten, gevoelens en het gedrag verschillen per persoon enorm.
Helaas zijn onze gedachten lang niet altijd functioneel en kunnen ze ons ernstig belemmeren in ons functioneren. De angst die je bijvoorbeeld hebt voor vliegen, kan zo’n belemmering vormen dat je niet meer gaat vliegen. Je laat hiermee de angst je wereld kleiner maken (het woord angst stamt niet voor niets af van het Latijnse woord 'angus', dat klein, smal of eng betekent).
Het goede nieuws is, dat je je gedachten zelf kunt kiezen. Denk nu maar eens aan een pinguïn, of aan Nelson Mandela, of aan een roze olifant die in de polonaise door je straat heen host. Onzin of niet, je kunt kiezen waar je aan denkt.
RET (Rationeel Emotieve Therapie) is een techniek om ongewenst gedrag en emoties om te buigen naar effectief gedrag en effectieve emoties. Door actieve toepassing van RET leer je om bepaalde kerngedachten die je belemmeren in je functioneren (zogenoemde irrationele gedachten) op bruikbaarheid te toetsen en te veranderen. Bij voldoende oefening verander je hiermee niet alleen je gedachten, maar ook je overtuigingen.
RET gaat er immers vanuit dat het niet de situatie zelf is die jou een bepaald gevoel geeft, maar jouw gedachten over die situatie. De situatie kun je (vaak) niet veranderen, maar jouw gedachten wel. Omdat er sprake is van een samenhang tussen gevoel, gedachten en gedrag, focust RET zich naast het ombuigen van gedachten op gedragsverandering om bepaalde negatieve gevoelens te veranderen. Naast actief RET’ten kan iemand met vliegangst dus ook het beste gaan vliegen om zo andere (positieve) ervaringen te creëren en van de angst af te komen.
Start vandaag nog met RET. Ben je getriggerd en herken jij bepaalde situaties die je als lastig ervaart? Download dan direct de RET oefening met bijbehorende uitleg. Wil je meer? Kijk dan eens of individuele coaching iets voor jou is en kom een keer kennismaken met één van onze coaches.