Je lichaam vertelt het verhaal - een zuivere bron voor coaching

Je lichaam vertelt het verhaal

Lichaamsgericht coachen is een vorm van coachen waarbij het lichaam de ingang vormt.  Je laat als coach het lichaam spreken met componenten als motoriek, bouw, expressie, spierspanning en ademhaling als belangrijke richtingwijzers om als coach aan te sluiten en te interveniëren.

In het lichaamsgericht coachen gebruik je het lichaam van je coachee én je gebruikt je eigen lichaam. Je kunt de lichaamssignalen bij de ander immers pas zuiver waarnemen (voor zover dat al voor 100% mogelijk is) als je zelf contact hebt met je lijf en dus met je zintuigen.

Daarnaast werk je met wat er in de interactie tussen jou en je coachee gebeurt. Jij en je coachee beïnvloeden elkaar in het contact natuurlijk continu en juist deze fysieke ontmoeting (of het gebrek daaraan) biedt een schat aan informatie waar je als coach mee kunt werken.

Hoe werkt lichaamsgericht coachen en wat maakt het zo enorm krachtig en effectief? Lichaamsgericht coachen, ook wel (energetisch) lichaamswerk, is erop gericht om fysieke spanningen en blokkades op te sporen en op te heffen, zodat je je weer vrijer voelt in je lijf, de natuurlijke levensenergie weer kan stromen en onbenut potentieel weer benut kan worden.

Ons lichaam slaat al onze ervaringen op. Ervaringen hebben naast hun weerslag in onze gedachten en overtuigingen ook hun fysieke weerslag in ons lichaam.

Dit betreft ervaringen die we ons nog herinneren.  

Zo ben ik als kind ooit bedreigd door een groepje jongens met scooters. En nog steeds, ruim dertig jaar later, kan mijn lijf direct in een vecht of vlucht reactie schieten als ik onverwacht zo’n zelfde groepje jongeren tegenkom. Mijn lijf kent het verhaal.

En het betreft ervaringen die we ons niet meer bewust herinneren, maar die ons lijf zich wel degelijk herinnert. Mijn dochtertje Linne is vier en ze is extreem voorzichtig met kranen en alles waar warm water uit kan komen. Toen ze 1 was heeft ze een keer kokend water over haar voetje gekregen (door mijn onoplettendheid overigens). Als ik haar vraag of ze zich dat herinnert dan is het antwoord ‘nee’. En tegelijkertijd, haar lijf kent wel degelijk het verhaal.

Zelfs ervaringen van voorouders worden weerspiegeld in ons lijf. 

Zo blijkt dat (klein-)kinderen van mensen die concentratiekampen hebben overleefd over het algemeen een hogere hartslag hebben. Een directe erfenis van hun (groot-)ouders; het was vaak koud in de kampen en om voor de kou te compenseren ging het hart sneller kloppen. 

Wederom; het lijf kent het verhaal.

Doordat je met lichaamsgericht coachen direct met het lichaam werkt, kun je met veel precisie en impact werken. Dit komt onder meer door het volgende:

  • Het lichaam is een hele complete bron. Het lichaam kent het verhaal, ook het verhaal dat jij cognitief allang vergeten bent, of het verhaal dat je nooit bewust hebt meegemaakt omdat je nog zo jong was;
  • Het lichaam is een hele zuivere bron. Het is heel moeilijk je non-verbale communicatie te beïnvloeden, de waarheid is lastig te verbergen. Door je gewaar te zijn van je eigen en andermans lichaam kun je heel zuiver en op de kern coachen;
  • Het lichaam is een hele directe bron. Het lichaam is altijd in het huidige moment. Lichaamsgericht coachen is daarmee bij uitstek geschikt om direct met het contact van het hier-en-nu te werken, en dat is over het algemeen beduidend effectiever dan het te hebben over daar-en-dan. En tien-tegen-één dat het thema dat je coachee inbrengt, ook speelt in het actuele contact tussen jullie…

Vandaar dat de lichaamsgerichte benadering zo’n goede match is met coachen. Coachen gaat immers over leren. Coachen gaat over het aanleren van nieuwe vaardigheden en het inzetten van nieuw gedrag zodat je betere antwoorden kunt geven op situaties die je aantreft. Coachen gaat over ontwikkeling.

Maar meer nog gaat coachen over afleren. Coachen gaat over het durven loslaten van je automatische re-acties en de belemmerende patronen, overtuigingen en identificaties daarachter. Coachen gaat dus allereerst over ont-wikkeling. Eerst iets eruit, dan iets erbij.

Onze reacties, patronen en overtuigingen hebben we ontwikkeld als antwoord op onze omgeving. Helaas zijn we geen van allen in het paradijs geboren. Ieder kind ervaart in meer of mindere mate druk vanuit zijn omgeving en veel van onze vaste reactiepatronen hebben we ontwikkeld als afweer van pijnlijke ervaringen.

Pijnlijke ervaringen hebben zowel een psychische als een lichamelijke component. Naast hun psychische afdruk in de vorm van o.a. overtuigingen en gedachten laten ze ook een fysieke afdruk achter. Ze uiten zich letterlijk als spanning en opgeslagen blokkades in het lichaam.

Lichaamsgericht coachen richt zich op het opheffen van deze spanning en fysieke blokkades. Lichaamsgericht coachen richt zich op het gewaarworden van blokkades en het hiermee weer vrijmaken van de natuurlijke stroom van levensenergie.

Meer leren over lichaamsgerichte therapie en de karakterstructuren?

Lichaamsgericht werken wint gelukkig sterk aan terrein! Lichaamsgericht coachen, ook wel (energetisch) lichaamswerk, is erop gericht om fysieke spanningen en blokkades op te sporen en op te heffen, zodat je je weer vrijer voelt in je lijf, de natuurlijke levensenergie weer kan stromen en onbenut potentieel weer benut kan worden.

Wil je meer leren over lichaamsgericht coachen? Dit kan in onze verdiepingsopleiding Verdiepen als Coach. Naast lichaamsgericht werken en de karakterstructuren vormt systemisch werken een belangrijke pijler van deze opleiding. Lees hier meer over de karakterstucturen van Reich en Lowen en download de uitgebreide hand-out met oefening!

Meer Lezen

Lichaamsgericht coachen
Lichaamsgericht coachen - werken met gevoel en (sociale) emoties
Lees meer
De kracht van coaching, in de klas en thuis
De kracht van coaching - in de klas en thuis
Lees meer
Je lichaam als innerlijk kompas
Je lichaam als innerlijk kompas - van overleven naar leven
Lees meer
Waarom een coachopleiding?
De toegevoegde waarde van een coachopleiding - Voor jou en je omgeving
Lees meer
Coaching begint bij jezelf
Coaching begint bij jezelf - Eerst jezelf helpen, dan de ander
Lees meer