De scriptcirkel - Doorbreek belemmerende patronen

Scriptcirkel
Ons brein wil maar één ding: overleven. Wat werkt slaan we op en doen we nog een keer. Daar beginnen we als baby al mee. Maar passen de keuzes die je als kind maakte nog bij je situatie als volwassene? Dit artikel gaat over het doorbreken van scriptmatig gedrag.

Kinderen zijn voor hun basisbehoeften volledig afhankelijk van hun omgeving. Het verkrijgen van veiligheid, liefde, warmte, voeding en slaap komt voor een kind neer op het zo goed mogelijk leren omgaan met zijn of haar omgeving. Daarom neem je als jong kind besluiten. Handelen op basis van die besluiten uit je kindertijd, is vergelijkbaar met je computer draaien op decennia oude software. Vroeg of laat leidt dat tot crashes. 

Interpretatie van ervaringen

Wat voor jou wel en niet werkte als kind was sterk afhankelijk van je omgeving. Hoe reageerden anderen op jouw pogingen om te krijgen wat je nodig had? 

Vergelijk de onderstaande besluiten: 

  • Als ik huil wordt mama meestal boos, ik kan het dus maar beter niet laten zien als ik verdrietig ben.
  • Als ik huil, komt mama om mij te helpen, dus als ik wat nodig heb dan laat ik dat merken.

Besluiten zijn gebaseerd op de ervaring én manier waarop kinderen een ervaring interpreteren. Zo kan dezelfde ervaring twee geheel andere besluiten tot gevolg hebben bij twee verschillende kinderen. Met onze reeks aan besluiten en de reacties die deze besluiten uitlokken, schrijven wij ons eigen script. Zowel de besluiten als de reacties zijn immers erg voorspelbaar.

Net als in een film of toneelstuk heeft ons script een begin, diverse hoofdstukken en een slot. De losse onderdelen uit dit script noemde grondlegger Berne scriptcirkels.

‘We leven allemaal in de gevangenis waartoe we ooit zelf besloten hebben.’
image

Selffulfilling prophecy

 

Steeds als we een scriptcirkel doorlopen, bevestigen we een oud patroon. 

voorbeeld
Een kind doet iets dat door de ouder wordt afgekeurd. Het kind heeft de keuze gemaakt vanuit de beste bedoeling en interpreteert de boodschap als ‘Ik ben kennelijk te klein/niet capabel om de juiste keuzes te maken’. Het besluit dat het kind hierop neemt is ‘Als ik geen keuzes maak, krijg ik ook geen straf. Ik maak dus maar geen keuzes’. Als volwassene maakt hij in moeilijke situaties nog altijd geen keuze. De reactie van de omgeving is er één van veroordeling. ‘Je moet oud genoeg zijn om hier een keuze in te maken.’ Het ‘kind’ krijgt precies de bevestiging die hij vreesde en zo is de cirkel rond.

Door je (onbewuste) gedrag blijf je dezelfde resultaten en reacties van je omgeving uitlokken, met het gevaar dat je steeds op een punt uitkomt waar je niet wil zijn. 

Honger naar meer?

Leren werken met de Scriptcirkel komt terug in onze opleiding Professioneel Coachen

Ervaar het zelf

Bereik je steeds dezelfde ongewenste resultaten? Dan kan het levensscript dat je als kind schreef in de weg zitten. Vraag de hand-out aan. Hierin staat een praktische oefening die helpt bij het doorbreken van je scriptcirkel(s).

Verdiep je verder
De scriptcirkel Hand-out
Als antwoord op onze omgeving nemen we als jong kind besluiten. Samen vormen die een levensscript dat in je volwassen leven beperkend kan werken.
image

Meer Lezen

Lichaamsgericht coachen
Lichaamsgericht coachen - werken met gevoel en (sociale) emoties
Lees meer
De stem van het systeem
De stem van het systeem - Systemisch werken met teams
Lees meer
De kracht van coaching, in de klas en thuis
De kracht van coaching - in de klas en thuis
Lees meer
Je bent wat je kiest
Je bent wat je kiest - keuzes maken in lijn met je essentie
Lees meer
Je lichaam als innerlijk kompas
Je lichaam als innerlijk kompas - van overleven naar leven
Lees meer
Waarom een coachopleiding?
De toegevoegde waarde van een coachopleiding - Voor jou en je omgeving
Lees meer