Aan ons gedrag en onze emotionele staat gaat een innerlijke dialoog vooraf. Je weet wel, die stemmen in je hoofd. We hebben ze allemaal! Dat gesprek dat we met onszelf voeren, wordt gevoed door onze - vaak onbewuste - overtuigingen en patronen. Transactionele Analyse (TA) helpt je om te begrijpen waar deze ideeën vandaan komen. Als je dat weet, kun je ze inzetten op een constructieve manier. En dat is waar TA uiteindelijk om gaat: het vergroten van je autonomie.
Misschien associeer jij autonomie vooral met zelfstandig en los van anderen. Maar volgens Berne, de grondlegger van TA, ontwikkel je autonomie juist in verbinding met anderen. Tijd voor een zelftest.
Bewustzijn
Hoe bewust ben je van wat er is? Wat zie, hoor, voel, proef en ruik je? Kun je waarnemen zonder te (ver)oordelen?
Spontaniteit
Hoe vrij reageer jij op je omgeving? Laat jij jezelf ongefilterd zien aan de buitenwereld of heb je het gevoel iets weg te moeten laten of aan te passen?
Intimiteit
Kun jij jezelf in de meest pure vorm laten zien? Authentiek, ongeremd en kwetsbaar? Durf je diepere, intiemere vormen van verbinding aan te gaan?
‘Wie bewust, spontaan en intiem contact kan maken, functioneert autonoom.’
Autonomie ontwikkel je niet zomaar. Het vraagt aandacht. Gelukkig heeft Berne ‘Zeven uitgangspunten van sturen op autonomie’ ontwikkeld. Deze uitgangspunten helpen je om de interactiepatronen, die belemmeren bij het behalen van levensdoelen (autonomie), te veranderen en te analyseren. Komen ze.
TA kent vele toepassingen. Zo wordt het gebruikt in de psychotherapie, coaching en counseling, educatie en zakelijke setting. Het ondersteunt de ontwikkeling van individuen, relaties en communicatieve boodschappen. Hiermee is Transactionele Analyse zowel een persoonlijkheidstheorie, een ontwikkelingstheorie als een communicatietheorie die op elke plek gebruikt kan worden waar mensen met mensen interacteren.
Wil jij je verdiepen in de Transactionele Analyse en/of zelf ervaren de impact van TA ervaren? In onze opleidingen, trainingen en coaching gebruiken we het TA gedachtegoed als pijler en onderliggende theorie. Veel van de modellen en oefeningen hebben een plek in onze programma’s.